top of page
  • Foto van schrijverMichèle De Coninck

Zijn gefermenteerde groenten gezond?


Bij El Gusto Loco is onze hoofdactiviteit het maken van het gefermenteerde drankje waterkefir, maar het is niet enkel drank dat je kan fermenteren. Er bestaan ook gefermenteerde groenten, zoals die van onze klant Nomad Ferments, maar wat is het verschil met andere groenten en zijn gefermenteerde groenten wel gezond?


First things first, wat zijn gefermenteerde groenten eigenlijk? Fermentatie is een oude bewaarmethode die mensen vroeger gebruikten om voedsel langer houdbaar te maken, toen er nog geen conserveermiddelen uitgevonden waren. Nu wordt het ook nog gebruikt om voedselverspilling tegen te gaan. Tijdens fermentatie wordt voedsel spontaan verzuurd door de melkzuurbacteriën die van nature aanwezig zijn.

Toch kent fermentatie nu weer een opleving. Niet zozeer als houdbaarheidstechniek, maar wel als bereidingstechniek. Fermenteren is terug in, bewijzen zowel onze waterkefir als de gefermenteerde groenten van Nomad Ferments, omdat het voedsel lekkerder en probiotisch maakt.


Ken jij gefermenteerde groenten?

Vast wel! Gefermenteerde groenten komen in de meeste keukens voor. Denk maar aan zuurkool en augurken. Veel koolsoorten zijn gemakkelijk te verzuren, net als wortel, pastinaak, bietjes, paprika, bloemkool en zelfs zoete aardappelen kan je fermenteren.


Voor onze vrienden van Nomad Ferments produceren we gefermenteerde rode biet, curtido en zuurkool.


Zijn gefermenteerde groenten gezond?

Nu je weet wat het is, komen we graag terug op de hamvraag: zijn gefermenteerde groenten gezond? Groenten zijn zonder twijfel gezond, maar maakt fermentatie ervan ze gezond of ongezond? Het antwoord is: ja, gefermenteerde groenten zijn gezond, als ze juist bereid zijn.


Veel koolsoorten zijn gemakkelijk fermenteerbaar, net als wortel, pastinaak, bietjes, paprika, bloemkool en zoete aardappelen.

Fermentatie is een proces met levende micro-organismen dat niet stopt. Als je te lang fermenteert, riskeer je te zure producten. Aan de andere kant krijg je te rauwe groenten als je ze te kort fermenteert. Daarom is het belangrijk om in zee te gaan met een partner die ervaring heeft in het fermentatieproces, anders kan je wel eens maagpijn krijgen.


Dankzij fermentatie zijn er naast de gezondheidsvoordelen van groenten nog extra voordelen verbonden aan het voedsel. Ze zitten dan namelijk boordevol levende melkzuurbacteriën die een probiotische werking hebben.


Fermentatie zorgt voor meer zout

De biologische processen die de fermentatie teweegbrengt, hebben eveneens invloed op de verteerbaarheid en de voedingswaarde, zoals eender welke bereidingswijze uiteraard. Let wel op: sommige gefermenteerde groenten hebben een iets hogere zoutwaarde. Zo bevat 100 gram zuurkool zo’n anderhalve gram zout.


Over het algemeen zijn gefermenteerde groenten dus heel gezond, maar het devies ‘trop is te veel’ geldt ook hier. Varieer goed in welke groenten je eet en focus je op een gezonde levensstijl.


Laat jouw gefermenteerd voedsel door El Gusto Loco maken. Neem nu vrijblijvend contact met ons op!


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page