top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMichèle De Coninck

Hoe wordt waterkefir gemaakt?

Waterkefir is een gefermenteerde frisdrank. Maar hoe maken wij nu precies waterkefir? De manier waarop wij waterkefir maken, wijkt een beetje af van de manier waarop je het in je eigen keuken zou maken. Ben jij benieuwd naar hoe wij jouw gezonde drankje maken? Je ontdekt het hier.


We gebruiken een heel aantal grote machines om jouw waterkefir te produceren.

Laat ons beginnen met wat waterkefir eigenlijk is. Waterkefir namelijk geen uitvinding van de mens. Door een reeks van toevalligheden zijn op de juiste plaats (een plaats waar zich veel voeding bevond, zoals in de vruchten van de cactus), een aantal micro-organismen samengekomen en hebben ze zo een symbiose gevormd.


Een symbiose staat in de biologie voor het langdurig samenleven van twee of meerdere organismen van verschillende soorten, waarbij de samenleving voor ten minste een van de organismen gunstig, of zelfs noodzakelijk is. Een waterkefircultuur bestaat gemiddeld uit 15 tot 20 bacteriestammen en ongeveer evenveel giststammen.


Who scratches the other’s back?

Zoals alle levende organismen hebben de bacteriën en gisten van waterkefir voeding nodig, en dit in de vorm van suiker of sucrose. Sucrose is een disacharide bestaande uit 1 molecule glucose (druivensuiker) en 1 molecule fructose (vruchtensuiker) die met mekaar een verbinding vormen. De gisten uit de waterkefircultuur kunnen geen sucrose verwerken en hebben hiervoor de bacteriën nodig.


Die bacteriën gaan er in de voedingsrijke omgeving voor zorgen dat de verbinding tussen de glucose- en fructosemolecule verbroken wordt, waardoor de vrijgekomen glucosemolecule als voeding kan dienen voor de gisten. Die gisten gaan op hun beurt een aantal afvalproducten afscheiden waaronder koolzuur, kleine hoeveelheden alcohol en nog een aantal stofjes waar de bacteriën op hun beurt dan weer van kunnen profiteren.


Eén van de bacteriestammen (Lactobacillus hilgardii) heeft de bijzondere eigenschap om uit suiker bepaalde stoffen te halen en hiermee de gelachtige structuur (kefirkorrels) te vormen waar ze met z’n allen op leven. Nu we weten wat onze kleinste werknemers eten, kunnen we de eerste stap van ons productieproces uitleggen.


Lunchtime

Onze basiskefir wordt in grote inox vaten geproduceerd. Afhankelijk van de batchgrootte varieert dit van 20 liter tot 1.000 liter. Die vaten worden eerste gevuld met een hoeveelheid gefilterd water (door middel van tweestapsfiltering met koolstof en ionenuitwisseling).



De inox vaten worden voor verschillende doelen gebruikt.


Daar wordt een dosis superfood (een combinatie van rietsuiker, vijgensiroop en citroen) aan toegevoegd voor de micro-organismen.


De benodigde hoeveelheid korrels wordt afgewogen. Vervolgnes worden ze gemakkelijkheidshalve (om ze er later weer uit te halen) in een grote zak aan de vloeistof toegevoegd.


Wait…wait…, ok GO!


Na ongeveer 24 uur checken we de zuurtegraad uitgedrukt in pH. Als de zuurtegraad rond de 3,3 pH zit, wordt de zak met korrels eruit gehaald en krijgen de korrels even tijd om te bekomen van hun maaltijd.

De vloeistof met voeding in het inox vat is nu waterkefir geworden, lichtzurig en lichtbruisend. Voor sommige klanten produceren we dit halffabricaat, voor andere gaan we een stap verder en voegen we nog smaken en extra koolzuur toe.

Dit proces gebeurt door de waterkefir over te pompen naar een ander vat, wat we een unitank noemen. Dat is een groot, gesloten inox vat waar druk op gezet kan worden om de vloeistof te verzadigen met koolzuur (bubbels). In dit vat kunnen we ook andere ingrediënten zoals gembersap, infusies van kruiden, enzovoort gaan toevoegen om het ideale eindproduct te bekomen.

In the bottle

Die laatste stap in de unitank duurt ongeveer 2 dagen en wordt vooral gebruikt om de smaak en het koolzuur in evenwicht te laten komen. Daarna kan er eindelijk gebotteld worden in flesjes of blikken naar keuze.


Nu je weet wat hoeveel tijd en moeite het kost om zelf waterkefir te maken, wil je dat misschien graag door een professional laten doen. Neem vrijblijvend contact met ons op en dan kunnen we samen het drankje van je dromen maken!


90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page