top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMichèle De Coninck

Waar komt waterkefir vandaan?

Bijgewerkt op: 29 jul. 2022


Een gezonde levensstijl, meer duurzame producten en selfcare: anno 2022 zijn mensen meer bezig met hun gezondheid dan ooit. Hippe nieuwe gerechten als açaï bowls en avocadotoast zijn niet meer weg te slaan uit verschillende ontbijtbarretjes. Ook waterkefir is aan zo’n opmars bezig, maar daarover is nog niet zoveel bekend. Vandaag geven we jou een antwoord op de vraag: waar komt waterkefir vandaan?


Waterkefir is allesbehalve een nieuwe uitvinding. Het wordt al meerdere decennia in verschillende landen gedronken. Over de oorsprong van waterkefir bestaat veel onduidelijkheid. Dat komt omdat het drankje onder veel namen voorkomt (onderaan dit artikel kan je alle namen vinden). Wat wel vaststaat, is dat er bewijs is van het gebruik van kefirkorrels sinds het einde van de negentiende eeuw.


Tibicos werden gebruikt in gefermenteerde dranken in Mexico, Japanese waterkristallen worden al generaties lang in gefermenteerde dranken in de eilandenstaat gedronken, en waterkefirkorrels waren gegeerd in de Amerikaanse staat Georgia en de Kaukasus-regio. Tibicos, Japanse waterkristallen en waterkefirkorrels, het zijn allemaal synoniemen van elkaar.


Komt waterkefir van Mexico?

Een combinatie van onderzoek en speculatie wijst naar Mexico als meest waarschijnlijke oorsprong. In 1899 documenteerde M. L. Lutz het bestaan van waterkefir in het natuurlijke suikerverzadigde water van de Opuntia-cactus (de stekelige peer).Volledig aan de andere kant van de wereld vinden we een gelijkaardig verhaal terug. In Tibet gaven monniken Moeder Teresa van Calcutta de korrels als geschenk. Nog andere verhalen suggereren dat waterkefir al in de jaren 1850 in Europa geïntroduceerd werd. Britse soldaten zouden het meegenomen hebben van de Krimoorlog die tussen 1853 en 1856 woedde.


Komt waterkefir van gemberbier?

Er bestaat echter twijfel of dit wel om waterkefir gaat, aangezien de gemberbierplant er enorme gelijkenissen mee toont. Men suggereert ook dat het ene misschien wel uit het andere ontstaan is. De Kaukasus-regio staat bekend om haar melkkefir, maar er wordt dus ook aangegeven dat hier eveneens waterkefir is kunnen ontstaan.


Het is dus helaas niet helemaal duidelijk waar de echte oorsprong van waterkefir ligt. Mogelijk werd het op verschillende plaatsen tegelijk uitgevonden. Wat wel vaststaat, is dat het drankje al enkele eeuwen meegaat en dat de oorsprong waarschijnlijk in Mexico, Japan, Tibet, de Kaukasus-regio of Rusland ligt.


Als wij zelf een gokje mogen wagen, zetten we alles op Mexico. Het is tenslotte El Gusto Loco! Waar geen onzekerheid over bestaat, is dat waterkefir heel wat voordelen met zich meebrengt.


We geven je nog graag het lijstje mee van verschillende namen die waterkefir over de hele wereld draagt:


• Tibicos (Tibi)

• Bees

• Japanse waterkristallen

• Kefirs/Keefir/Kephir

• Aqua Gems

• Sugary Fungus

• Kefir d'acqua/aqua

• Kefir d'uva (hierbij wordt druivensap gebruikt)

• Balm of Gilead

• Gemberbierplant

• Er wordt ook naar gerefereerd als Tibetaanse paddenstoel, wat ook gebruikt wordt om naar melkkefir en kombucha te verwijzen.


Wil jij meeschrijven aan het mysterieuze verhaal van waterkefir? Neem contact met ons op om jouw eigen waterkefir op de markt te brengen!72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page