top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMichèle De Coninck

Wat is de impact van veganisme op het milieu?


Het is niet vijf voor twaalf, maar één voor twaalf voor het milieu. De opwarming van de aarde zorgt voor steeds meer natuurrampen en de meerderheid beseft dat er iets aan gedaan moet worden. Hoewel het vooral de industrieën zijn die de grootste impact hebben, gaan mensen zelf het heft in eigen handen nemen, bijvoorbeeld door veganistisch te gaan leven, maar wat is de impact van veganisme op het milieu?


Misschien nog snel even het begrip veganisme duiden: een veganist eet enkel plantaardige producten. Dat wil zeggen: geen vlees en vis, maar bijvoorbeeld ook geen koemelk en kaas dat afkomstig is van dieren. Amandelmelk daarentegen drinken veganisten wel. Ook waterkefir is, in tegenstelling tot melkkefir, een veganistisch drankje.


Nu we weten wat veganisme betekent, kunnen we de impact daarvan op het milieu eens onder de loep nemen. Volgens de Nederlandse voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal bespaar je 850 kilo CO² van de in totaal 1,9 ton CO² die we per jaar door voeding en drinken uitstoten. Je bespaart dus jaarlijks bijna 45 procent CO² door over te schakelen op veganisme.


Dat is natuurlijk een gemiddelde. De veganistische avocado staat bekend als een superfood en wint enorm aan populariteit, maar om 1 kilo avocado’s te produceren, is er wel 1 ton water nodig. Ook als veganist is het dus belangrijk om evenwichtige maaltijden met voldoende variatie te eten.


Methaan heeft een grote impact op het milieu

Bij het produceren van veganistisch vlees komen er 90 procent minder broeikasgassen vrij dan bij de productie van echt vlees. Bij broeikasgassen denken de meeste mensen aan CO²-uitstoot, maar methaan is ook een belangrijk en schadelijk gas dat vrijkomt. Methaan is namelijk 80 keer krachtiger dan CO² in de opwarming van de atmosfeer en speelt voor 30 procent een rol in de klimaatopwarming.

Koeien grazen in een veld.
De Verenigde Naties schatten dat mensen de uitstoot van methaan tot 45 procent kunnen verminderen door over te schakelen op veganistische alternatieven.

Eén koe stuurt jaarlijks zo’n 100 kg methaan de lucht in. Maak zelf de optelsom maar als je weet dat er 1,5 miljard koeien op de wereld rondgrazen. De Verenigde Naties schatten dat mensen de uitstoot van methaan tot 45 procent kunnen verminderen door over te schakelen op veganistische alternatieven.


Veganistisch voedsel verbruikt minder fossiele brandstoffen

Ook fossiele brandstoffen zijn een grote boosdoener op vlak van milieu-impact. Het verbranden van fossiele brandstoffen is goed voor 25 procent van de broeikasgassen. Daarmee is het de grootste bron van broeikasgassen ter wereld. Voordat vlees klaar is voor consumptie moet er nog heel wat mee gebeuren. Het kost zo’n 31,5 kilowattuur om een halve kilogram vlees te produceren.


Daarmee kan je jouw frigo een hele maand laten werken. Plantaardige proteïnebronnen als bonen en noten hebben veel minder behandeling nodig en zijn daardoor veel energie-efficiënter dan vlees.


Ontbossing tegengaan

Ten slotte is oppervlaktebeslag nog een belangrijk aspect waarom veganisme een positieve impact heeft op het milieu. Het Good Food Institute schat zelfs dat plantaardig vlees 99 procent minder land inpalmt dan echt vlees. Als de hele wereld over zou schakelen op veganisme, zouden we wereldwijd 75 procent landbouwgrond kunnen besparen. Volgens onderzoekers van de Oxford University komt dat overeen met de grootte van de Verenigde Staten, Europa, China en Australië samen.


Zo zou er veel minder ontbost moeten worden dan nu het geval is. Wetenschappers schatten dat er 94 procent minder boskappingen nodig zouden zijn als men overschakelt op veganisme. En minder bomenkap betekent meer bomen, en meer bomen betekenen meer omzet van CO² naar O², wat weer positieve impact heeft op het milieu.


We kunnen zo nog wel een tijdje doorgaan, maar het lijkt ons duidelijk dat veganisme een heel positieve impact heeft op het milieu. Als je dit alleen doet, zal het natuurlijk niet veel uitmaken, maar vele handen maken licht werk. Steeds meer mensen worden tegenwoordig veganist, en waterkefir kan jou helpen om dat vol te houden. Het geeft smaak en verschillende probiotica aan jouw leven. Wil jij jouw eigen waterkefir laten maken? Neem dan nu contact met ons op!


57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page