top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMichèle De Coninck

10 voordelen als je stopt met alcohol


Alcohol bemoeilijkt de spieropbouw en vermindert de aanmaak van testosteron.

Alcoholgebruik zit ingebakken in de Vlaamse cultuur. Als je op café of op een familiefeest aangeeft geen alcohol te willen, word je raar aangekeken. Dat is helaas de bittere realiteit. Toch zijn er steeds meer mensen die alcohol afzweren en maar goed ook, want stoppen met alcohol levert heel wat (gezondheids)voordelen op.


Stoppen met alcohol is natuurlijk gemakkelijker als er ook non-alcoholische alternatieven zijn. De laatste jaren zien we gelukkig heel wat non-alcoholische alternatieven zoals gins op de markt verschijnen. Maar natuurlijk zijn ook onze waterkefirs alcoholvrij. In een ideale wereld zien wij waterkefir als alcoholvrij alternatief aangeboden worden als mensen een aperitief willen.

Met de opkomst van meerdere non-alcoholische alternatieven zoals onze waterkefirs, is de overschakeling naar een leven zonder alcohol sneller gemaakt. Je zal je die stap zeker niet beklagen, want die brengt heel wat voordelen met zich mee. Wij sommen er hier 10 op.

1) Je kan beter slapen

Alcohol verstoort jouw nachtrust. Het kan wel zijn dat je sneller in slaap valt wanneer je wat alcohol achterover gekapt hebt, maar de kwaliteit van je slaap gaat er absoluut op achteruit. Daarom zal jij je na een nachtje zonder alcohol beter uitgerust voelen dan wanneer je gedronken hebt, zelfs al slaap je in beide gevallen maar een uurtje of vijf. Je zal ook merken dat je concentratie er de volgende dag op vooruit gaat als je de alcohol links laat liggen.

2) Jouw lever is je dankbaar

We weten allemaal dat onze lever instaat voor de afbraak van alcohol. Helaas ontstaan er dan ook schadelijke stoffen. Daardoor kan die overbelast of ontstoken geraken. Er kan eveneens leververvetting ontstaan, waardoor die opzwelt. Je kan je dan misselijk voelen en zelfs gaan overgeven van de alcohol.


Je lever herstelt zich weer vanzelf als je een paar dagen niet drinkt, maar als je tussendoor blijft drinken, zal dat orgaan zich nooit terug 100 procent goed voelen. In het ergste geval kan er levercirrose ontstaan, met in uitzonderlijke gevallen de dood tot gevolg. Dat is natuurlijk zeer uitzonderlijk, maar laten we onze lever toch maar sparen en heel wat alcoholvrije dagen inplannen.

3) Je valt beter af

Alcohol zit boordevol calorieën. Men heeft het wel vaker over een ‘bierbuikje’, dat is niet altijd gelogen. Een pintje bier bevat zo’n 100 tot 150 kilocalorieën. Cocktails bevatten dan ook nog eens veel suikers en vetten. Na een stevig avondje stappen kom je al snel op honderden extra kilocalorieën uit, en dan hebben we het nog niet over die laatavondsnack. Want alcohol zet ook aan tot het eten van veel vetten en zout.


Zitten er dan geen calorieën in waterkefir, vraag je je misschien af? Nou, die zijn vrij verwaarloosbaar. In een glas waterkefir zitten namelijk maar zo’n 2 kilocalorieën.

Alcohol verstoort jouw nachtrust.

Het zijn trouwens niet alleen de extra calorieën van alcohol die ervoor zorgen dat je snel bijkomt. Alcohol stimuleert ook de aanmaak van cortisol, het stresshormoon met verschillende nadelige gevolgen. Cortisol zorgt er namelijk voor dat het lichaam sneller spieren afbreekt en eveneens sneller vetten opslaat, niet de juiste manier om af te vallen dus.

4) Betere opname van vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor ons lichaam. Helaas remt alcohol de opname van die twee voedingsstoffen af. Jouw lichaam is namelijk zo gefocust op de afbraak van alcohol, dat de rest van het lichaam minder aandacht geniet.

5) Je krijgt een mooiere huid

Alcohol droogt het lichaam uit en dat merk je aan je huid. Die gaat er bij alcoholmisbruik doffer en onzuiverder uitzien, want de gifstoffen die je lever niet verwerkt krijgt, komen deels in je huid terecht. Die onzuiverheden in de huid kunnen ontstekingen en puistjes veroorzaken. Stoppen met alcohol is dus de boodschap als je een mooie huid wil hebben.


6) Boost voor je humeur

In puntje 3 hebben we het al gehad over het hormoon cortisol. Dat hormoon zorgt eveneens voor een chronische stress. Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen overmatig alcoholgebruik en depressies. Zet daarom een hak in je alcoholgebruik en je zal merken dat je enkele weken later rustiger en blijer bent.

7) Je krijgt een betere weerstand

Nadat je alcohol gedronken hebt, gaat het aantal bloedcellen in je lichaam dalen. Het zijn net die cellen die bacteriën en virussen weren. Als zij er niet meer zijn, ben je dus vatbaarder voor allerlei ziektes. Bij hoog alcoholgebruik kan je ook sneller ziektes aan je luchtwegen krijgen, zoals een longontsteking.

Je lever herstelt zich weer vanzelf als je een paar dagen niet drinkt, maar als je tussendoor blijft drinken, zal dat orgaan zich nooit terug 100 procent goed voelen.

En als je ziek bent, word je ook sneller weer beter als je geen alcohol drinkt. Als je medicijnen neemt om beter te worden, drink je ook beter geen alcohol. Alcohol heeft namelijk een impact op de werking ervan en kan voor bijwerkingen zorgen.


8) Je gaat gemotiveerder door het leven

Wanneer je opstaat na een avondje stappen met alcohol is de kans klein dat je gemotiveerd bent om te gaan sporten. Je spieren voelen vermoeid en stijf aan, terwijl dat niet zo is als je geen alcohol drinkt. Zonder alcohol heb je meer motivatie om jouw doelen te halen.

9) Je krijgt sterkere spieren

Alcohol bemoeilijkt de spieropbouw en vermindert de aanmaak van testosteron. Je sportresultaten zullen zich beter uiten als je stopt met het drinken van alcohol. We spreken dan trouwens niet enkel over spiermassa, maar ook over je uithoudingsvermogen.

10) Je bent vruchtbaarder

Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. De kwaliteit van het sperma gaat erop vooruit als je geen alcohol drinkt. Er is dan namelijk minder kans op beschadigde zaadcellen. Bij vrouwen verhoogt de kans op zwangerschap eveneens als ze geen alcohol drinken. Win, win, en win als er een kindje van komt.


Als je alcohol drinkt omdat je denkt dat je het “verdient”, zit er een emotie achter. Alcohol zorgt ervoor dat die emotie wordt afgevlakt waardoor jij je beter voelt. En vaak blijft het dan niet bij één glas. Men zegt wel eens dat je daardoor “het geluk van morgen koopt”. Want de volgende dag kan jij je even belabberd voelen als de dag waarop je die "verdiende" glaasjes drinkt.


Gun jezelf daarom een lekker non-alcoholisch drankje, zoals een waterkefir. Wil je graag je eigen waterkefir maken? Neem dan nu contact met ons op!


58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page