Frequently asked questions

Waterkefir

Wat is waterkefir?


Kefir komt van het Turkse woord "Keyif" wat "zich goed voelen" betekent. Water kefir is een gefermenteerde bruisende drank gemaakt van een levende cultuur van goede bacteriën en gisten. Met meer dan 20 miljard micro-organismen per fles, inclusief lactobacillus en bifidobacterium (probiotica) zit onze waterkefir vol met nuttige spijsverteringsenzymen, aminozuren, vitaminen en mineralen die ons een geweldig gevoel geven.
Veel mensen zijn bekend met melkkefir, maar hoe zit het met waterkefir?


Beide dranken zijn gefermenteerde dranken die "korrels" van de kefir-cultuur gebruiken om suikers te fermenteren. Waterkefir en melkkefir zijn echter totaal verschillende culturen. De culturen op de melkkefir korrels hebben de melksuiker (lactose) nodig voor hun metabolisme, de waterkefir korrels gebruiken sucros (gewone suiker, rietsuiker,...) De korrels bevatten kolonies van levende bacteriën en gisten die in symbiotische relatie leven, soms aangeduid als een SCOBY (symbiotische cultuur van bacteriën en gisten). De kefir-kolonies zien eruit als kleine kristallen of "korrels", vandaar de naam. Eén van de aanwezige bacteriën (Lactobacilus hilgardii) heeft de eigenschap om de gelachtige korrels te maken.
Waarom staat er op het etiket "zonder toegevoegde suikers", terwijl rietsuiker en kokosbloesemsuiker toch suikers zijn?


Er wordt inderdaad suiker gebruikt in het productieproces, zoals eerder gezegd wordt waterkefir geproduceerd door een fermentatieproces. 1) Fermentatie is een omzetting van suikers door micro-organismen (bacteriën en gisten in dit geval) in een aantal afbraakproducten zoals koolzuurgas, enzymen, vitaminen, azijnzuren en melkzuren. De suiker die we dus in het begin van het proces gebruiken is dus de voeding voor die micro-organismen. Na het fermenteren voegen wij geen suikers meer toe. De aanwezige suikers zijn nog de ongefermenteerde restsuikers. 2) Voor onze Sweet Turmeric wordt kurkuma gebruikt, een natuurlijke ontstekingsremmer, deze is echter op zich niet zo heel goed opneembaar door ons lichaam. Dit kan echter verholpen worden door zwarte peper toe te voegen, of door de kurkuma apart te fermenteren. Dit is wat we dan ook doen. Aan het vers geperste kurkumasap wordt een kleine hoeveelheid kokosbloesemsuiker toegevoegd, om de fermentatie beter te laten verlopen. Er wordt kokosbloesemsuiker gebruikt, omdat dit een positieve invloed heeft op de smaak. Na de fermentatie is het kurkumasap volledig omgezet in kurkuma azijn (met 0% suiker), deze azijn wordt dan aan de waterkefir toegevoegd. Ook wordt er zwarte peper toegevoegd. Vraag gesteld door: Nele
Er ligt bezinksel in de fles! Moet ik schudden?


Help ;-) Niet schudden hoor, door de aanwezige koolzuur, kan de fles beginnen spuiten als je hem opent. We zijn er trots op dat we onze kefir maken met verse ingrediënten, zonder emulgatoren of additieven. Hierdoor merk je misschien wat natuurlijke bezinking, maar schud de fles niet. Om het bezinksel te helpen verspreiden, draait u de fles voorzichtig om of geeft u hem een zachte polsbeweging.
Hoe moet water kefir worden bewaard?


Water kefir is een levende drank en moet daarom ALTIJD, rechtopstaand in een koelkast worden bewaard tot het moment van consumptie.
Hoe lang blijft water kefir goed nadat het is geopend?


Voor de beste ervaring raden we aan water kefir binnen drie tot vijf dagen na opening te consumeren. De water kefir zal zeker niet slecht worden na deze periode, maar doordat het een levende cultuur is, zal de fermentatie doorgaan zolang er restsuikers in de drank aanwezig zijn. Dit uit zich dan door het zuurder worden van de kefir en meer koolzuur.

Shrub

Wat is shrub?


Het woord 'shrub' verwijst naar een 'cocktail' of 'frisdrank' die populair was in het Amerikaanse koloniale tijdperk, gemaakt van een siroop op basis van azijn gemengd met sterke drank, water of koolzuurhoudend water. De term "shrub" verwijst ook naar de azijnzoet-gebaseerde siroop waaruit de cocktail is gemaakt, de siroop is ook bekend als "drinking vinegar" In het Britse koloniale tijdperk, toen er nog geen koelkasten waren, werd azijn gebruikt als een alternatief voor citroensap om bessen en ander fruit te bewaren voor het laagseizoen. Het bewaarde fruit, dat op deze manier werd gemaakt, werd daar bekend als "shrub", dat daarna overgewaaid is naar Amerika. Tegen de 19e eeuw, werden typische Amerikaanse recepten voor "shrub" meer en meer gekend. Azijn werd over fruit - meestal bessen - gegoten, die ergens een nacht tot enkele dagen na elkaar konden trekken, daarna werd het fruit eruit geperst en de resterende vloeistof werd met een zoetstof gemengd, zoals suiker of honing. Shrubs zijn uiteindelijk met de komst van ijskasten en frigo's minder populair geworden. Het woord "shrub" is afgeleid van het Arabische woord "sharåb", wat "drinken" betekent. Bron: wikipedia

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • LinkedIn - grijze cirkel

©2020 by Thymos Intelligence.

El Gusto Loco, one of the brands of Thymos Intelligence

Maatschappelijke zetel

's Herenbaan 163

2850 Boom

BE0628783001

Productie

Hoek 76 - unit 108

2850 Boom